På söndag bär det äntligen av. Norderport står på vid glänt och välkomnar tusentals besökare inom näringslivet, politiken, media och kommunikationsbranschen för viktiga samtal om aktuella samhällsfrågor. ”Det har blivit dags för Almedalsveckan” för att uttrycka sig på tv-bekant ”ö-språk”.

Från Hill+Knowltons Strategies kontor i Sverige reser en stark kvartett. Jessica Hjälmered, Jessica Bissmark, Emmy Henriksson och Åsa Mogerud har såväl tagit sikte på ett flertal seminarier, träffpunkter och workshops som skapat utrymme för spontana mingel i Visby. På Almedalens officiella webbplats ger en sökning på Evenemang 1950 träffar (!). Här får du lite hjälp på traven var du hittar våra kollegor på plats och vad de gärna samtalar om:

Åsa Mogerud, Stockholm

Åsa Mogerud, vd

Varför är det viktigt att vara på plats i Almedalen?

Vi är en byrå med kunder och uppdrag inom samhällskommunikation, tillika har vi bred och djup kompetens inom Public Affairs, då kan man inte inte åka till Almedalen – nu när det äntligen blir av igen!

Vilket blir det viktigaste ämnet samtala om?

Det är valår! Undersökningarna duggar tätt kring vilka ämnen som intresserar väljarna mest och sjukvården brukar toppa men jag tror att energipriserna, inflationen och följdfrågor av det pågående kriget i Ukraina, som till exempel Nato, kommer vara stora frågor i Almedalen i år.

Vilka seminarier kommer du besöka?

Jag kommer absolut att närvara vid och lyssna på Europeiska Kommissionens hearing om riksdagspartiernas syn på EU-samarbetet. De bjuder på en heldag måndag 4 juli kl 09.00 – 17.00 i Donners Eventhall.

Förutom våra egna kunders event kommer jag också ta rygg på ett specifikt företag för att se hur de jobbar med sin kommunikation innan, under och efter Almedalen. Ett studiecase, helt enkelt.

Vad har du i glaset?

Rosévin i all ära men det lär bli mest kaffe och vatten för min del.

DJ-Battle – är du en av närmare 3 000 i publikhavet?

Nej, det hade varit kul att återuppleva festen jag träffade Jessica Bissmark (numera vice vd på H+K) på för första gången men jag är tillbaka i Stockholm när den går av stapeln.

Jessica Bissmark, COO, H+K Sweden

Jessica Bissmark, vice vd

Varför är det viktigt att vara på plats i Almedalen?

Det är en möjlighet att träffa intressanta personer som du kan ha bra samtal med, och för att du får möjlighet att ta del av aktuella och viktiga frågor. Och såklart, du kan få en bra bild av partiernas prioriterade frågor och politik genom att lyssna på partiledarnas tal. Det är ju ändå val i september.

Vilket blir det viktigaste ämnet samtala om?

Det finns flera, dels kan man utgå ifrån vilka branscher och opinionsbildare som brukar göra ett avtryck i Almedalen generellt och där är ju exempelvis läkemedelsbranschen traditionellt stora och bra på att nå igenom. Men det är klart, frågor som tillgång på och kostnader för livsmedel och för energi kommer diskuteras flitigt eftersom det är så aktuellt just nu. 

Vilka seminarier kommer du besöka?

De säkerhetspolitiska frågorna är högaktuella så jag kommer bland annat att besöka ”Hotet mot demokratiska Taiwan – i skuggan av Ukraina” på tisdagen.

Vad har du i glaset?

Något som passar både väder och tid på dygnet 😉

DJ-Battle – är du en av närmare 3 000 i publikhavet?

Nja, det kan ju vara kul, men med bara två dagar i Visby i år kommer jag nog fokusera på arenor där det går att höra vad den jag pratar med säger utan att någon behöver överrösta musiken 😉

Jessica Hjälmered, H+K Stockholm

Jessica Hjälmered, Kommunikationsrådgivare

Varför är det viktigt att vara på plats i Almedalen?

Almedalen är ett utmärkt tillfälle att möta människor från olika delar av samhället såsom näringsliv, politik och forskning. Ofta kan man få till intressanta samtal och möten spontant på ett mingel eller i eftersnacket i anslutning till ett seminarium. Kärnan i Almedalen är partiledarnas tal i parken. Jag ser fram emot att lyssna till partiledarna under dagarna i Visby.

Vilket blir det viktigaste ämnet samtala om?

Jag tror att vår oroliga omvärld kommer att prägla diskussionerna i Almedalen, men också viktiga plånboksfrågor som bensin- och elpris liksom stigande räntor och hur detta påverkar vår ekonomi de kommande åren. Dessutom blir det nog en del spekulationer om hur det går i höstens val.

Vilka seminarier kommer du besöka?

Jag kommer besöka en handfull seminarier varje dag inom framför allt områden som ekonomi, hälsa, hållbarhet och trygghet. Skandia, Företagarna, Svenskt Näringsliv och Svensk Handel är några av arrangörerna.

Vad har du i glaset?

Islatte eller kall cola är favoriten under varma dagar i Visby. Hoppas också att hinna ta ett glas rosé under veckan.

DJ-Battle – är du en av närmare 3 000 i publikhavet?

Jag har andra åtaganden den tiden, så kommer inte kunna gå i år.

Emmy Henriksson, Stockholm

Emmy Henriksson, Kommunikationskonsult

Varför är det viktigt att vara på plats i Almedalen?

Det finns såklart många anledningar, dels är det en unik möjlighet att ta del av diskussioner kring samhällets allra viktigaste och mest aktuella frågor och ha spännande samtal med personer på plats. Sedan är det ju alltid spännande att vara på plats under ett valår!

Jag är även nyfiken på att se hur Almedalen ska ”återuppfinna” sig själva efter två år av pandemi, och med de oroligheter som präglar världen just nu tycker jag också att det är oerhört viktigt och bra att Almedalen faktiskt blir av och att vi fortsätter värna om Almedalen som den demokratiska och öppna mötesplatsen det faktiskt är. Det är viktigare än någonsin.

Vilket blir det viktigaste ämnet samtala om?

Vård och hälsofrågor är ständigt aktuella, och med tanke på vad som skett i USA och vilka följder det potentiellt kan få hoppas jag att hälsa, kvinnors framför allt, får det utrymme det förtjänar. Hållbarhet är såklart också aktuellt i alla sammanhang, både ur sociala och miljömässiga perspektiv.

Vilka seminarier kommer du besöka?

Ja, det är ju nästan omöjligt att välja, men jag kommer försöka spana in Det nya vårdlandskapet, en arena som håller flera seminarier under tisdagen, bland annat med fokus på just kvinnohälsa men även panelsamtal om apotekstjänster i Metaverse (!) som jag är nyfiken på.

Vad har du i glaset?

Om veckans väder håller i sig så blir det att ladda glasen med vatten och resorb för att orka hålla tempo, men ett och annat immigt glas rosé slinker säkerligen ner också.

DJ-Battle – är du en av närmare 3 000 i publikhavet?

Hade gärna varit på plats i publiken då jag faktiskt aldrig deltagit tidigare, men har tyvärr lämnat Almedalen då. Får planera schemat bättre nästa år 😉