Valår.

Lägg till ett ryskt invasionskrig, energikris, och en tillsammans med Finland hastigt inlämnad NATO-ansökan – och du får Sveriges 2022.

Fredrik Borelius, Head of Public Affairs & Sustainability på Hill+Knowlton, blickar tillbaka och ger oss några framtidsspaningar inför 2023.

Dagen efter avslutningsceremonin för vinter-OS så erkände Vladimir Putin både Luhansk och Donetsk, två ukrainska separatistområden, som självständiga stater. Tre dagar senare följde ett ryskt invasionskrig som skulle komma att sätta sin prägel på året runt om i världen, Europa – och Sverige.

Med vårens geopolitiska svängningar och händelser i ryggen och blicken någorlunda fäst mot den svenska valrörelsen så började Fredrik Borelius på Hill+Knowlton i Stockholm under sommaren.

Hur har året varit?

– Vi kan slå fast att det har varit ett oerhört händelserikt och intressant år inom PA. Flera viktiga händelser satte agendan, allt från ett spännande riksdagsval och ny obeprövad regering till ett förfärligt krig mot Ukraina och en NATO-ansökan som stött på patrull av Turkiet. Lägg där till energikris och skyhöga elpriser.

Hur skiljer sig utfallet mot din förväntansbild?

– Att det skulle bli ett intressant val var nog ganska givet. SD växte sig allt starkare under den gångna mandatperioden samtidigt som andra partier gick sämre. Men ett krig i Europa, svensk ansökan till NATO, kraftig inflation med höga matpriser och en påtaglig energikris var tämligen svårt att sia om för något år sedan.

Med allt detta i åtanke – vad har varit mest utmanande i din roll?

– Det har varit knepigt att göra långsiktiga framtidsanalyser. Stora satsningar på ett visst område leder ofta till nedskärningar på andra. Statliga utredningar tillsätts, andra försvinner. Med en ny regering sätts också ny inriktning av politiken. Det skapar osäkerhet men samtidigt nya möjligheter. Än så länge saknas svar på en del frågor och det också svårt att veta hur pass stor inverkan SD kommer få i politiken.

Har händelserna under 2022 förändrat vad kunderna efterfrågar?

– Det handlar primärt om att nå ut med sina budskap till ledande politiker. Även att kunna navigera i det nya politiska landskapet, till exempel hur samarbetet mellan de olika regeringspartierna och SD fungerar.

Avslutningsvis, bjud oss på några spaningar eller trender att hålla koll på inför 2023.

  • Hur Ulf Kristersson o Co lyckas med EU-ordförandeskapet
  • Beslut kring NATO-medlemskapet
  • Utfallet av valet i Finland
  • Klimatmötet, COP28 i Dubai

Rugby VM i Frankrike, 8 september – 28 oktober. Stor händelse!