Under sensommaren har Hill+Knowltons nordiska praktikprogram sett ljuset. Valet föll på Joel Åberg, tidigare journalist på TV4 Fotbollskanalen och Expressen samt med utbildning i såväl London som Uppsala. Nu väntar tolv veckor med Stockholm, Oslo och Helsingfors som arbetsort.

Tre av totalt 60 dagar in på praktikplatsen är det en Joel som redan hunnit skaffa sig en tydlig bild av arbetsmiljön och kollegorna. Han är redan i gång med pitcharbete samt kommunikation åt en nyckelkund inom Tech under CCO, Carsten Carlssons ledning.

– Det är familjärt och hjälpsamt, högt i tak på Hill+Knowlton. Man samarbetar, lyssnar och bidrar med det man kan. Även om jag bara varit här i några dagar märker jag hur jag får ta plats, att man lyssnar på den erfarenhet jag har. Det uppskattar jag, säger Joel som får berömmande ord från Åsa Mogerud, vd på Hill+Knowlton Strategies Sweden.

– Joel gav omgående ett mycket seriöst och moget intryck och han visade stort intresse både för kommunikation, viljan att lära sig mer och för Hill+Knowlton som företag. Jag är stolt över att kunna erbjuda en praktik i en internationell miljö med deltagande i många spännande kunduppdrag, under handledning av dedikerade kollegor, säger Åsa Mogerud.

Under tre månader får alltså Joel Åberg möjligheten att lära känna den globala kommunikationsbyrån samt dess kunder från ett nordiskt perspektiv på kontoren i Sverige, Norge och Finland.

En lyckad praktik kan bana väg för mycket. Hill+Knowltons svenska vd om någon vet detta.

– Det ligger i ordets natur, en praktik är för att lära sig. Med det sagt hoppas vi alltid att tycke ska uppstå både mellan praktikanten och kommunikationsyrket, och mellan praktikantens profil, marknaden och våra befintliga kunduppdrag. Ibland är det kärlek! Några av våra konsulter började sin bana med praktik hos oss. Jag själv är en av dem. År 2004 tog H+K emot mig på praktik under min sista termin på universitetet, berättar Åsa Mogerud.

Joel Åberg, uppvuxen på norra Lidingö, är utbildad i Social Sciences vid Uppsala Universitet, där han bland annat skrev sin masteruppsats kring USA:s utrikespolitik och mediebilden av Sverige. Dessförinnan hade han även en längre sejour vid City, University of London, där studierna kretsade kring journalistik, statsvetenskap, och EU-politik. Lägg till Poppius journalistskola och ett flertal år hos TV4 och Expressen så är det en minst sagt rutinerad praktikant som klivit innanför porten på Birger Jarlsgatan.

Han beskriver sig själv som en person som gillar att testa nya saker, se ”om vingarna bär” som den skånska pop-duon Lilla Sällskapet nynnade på för ett decennium sedan. Kanske är det därför inte föga förvånande att han direkt från tangentdrivna desken på Fotbollskanalen, med Premier League på menyn, nu landat en unik praktiktjänst i byråbranschen.

– Allt handlar om att sätta sig i ämnet, förstå historien och sedan berätta den. Oavsett om man arbetar med ett företag eller politiskt parti handlar allt om att berätta historier, träffa människor och paketera det. Jag gillar detaljer, se hur olika budskap landar och hur man kan skruva på småsaker, förklarar Joel.

Jag har arbetat mycket som journalist innan, men ville testa något annat. Jag tittade runt och fick ett tips om Hill+Knowlton. Jag pratade med Åsa (Mogerud) som då nämnde det nordiska praktikprogrammet. Jag får lära mig av de team som finns ochtesta de olika inriktningarna. Jag ville ha en liten mjukstart in i branschen för att sedan ta nästa steg, se vad jag vill fortsätta med. En perfekt lösning för mig, avslutar Joel.