Hill+Knowlton har tidigare hintat om det, och nu är rollen tillsatt. Från och med den 15 augusti återfinns rutinerade Fredrik Borelius på kontoret med ansvar för byråns erbjudande inom Public Affairs och Sustainability.

– Det känns kul och stimulerande. Man märker direkt vilket härligt gäng det är, säger Fredrik Borelius som närmast kommer från rollen som Director Public Affairs and Government Relations på världskända The Absolut Company.

– Jag tror att det går att växa mycket inom affärsområdet. Vi står inför ett stundande val där många frågar sig vad som kommer hända efteråt, där det existerar frågor kring nya lagar och regler som kan träffa deras verksamheter. Vi ska hitta och nå ut till de här företagen, och berätta att vi kan hjälpa dem och förstå det politiska landskapet, fortsätter han.

Apropå maktens korridorer. Under Allianstiden arbetade han en del tillsammans med Hill+Knowltons vd Åsa Mogerud. Och så en dag kom så frågan gällande rollen på byrån.

Fredrik Borelius är en stark och lyhörd ledare, en person som bygger kunskap och förtroende tillsammans med sitt team. Jag är så glad att han tackade ja till tjänsten. Hill+Knowlton får in ett ess i samhällsfrågor med stor erfarenhet av hur beslut fattas som har påverkan på samhället och verksamheter, säger Åsa Mogerud.

Fredrik Borelius, 46, har gedigen erfarenhet av att arbeta med Public Affairs, regeringsrelationer och policyfrågor på global skala. Efter nästan ett decennium som politisk sakkunnig vid Sveriges riksdag inom hälsofrågor och välfärd, samt flera år som näringspolitisk expert på Vårdförtagarna inom Almega, kan man med enkelhet konstatera att kollegorna på Hill+Knowlton får vältrimmat tillskott till kontoret, van att ha möten på hög nivå med den svenska regeringen, ambassadörer, myndigheter, branschorganisationer och internationella föreningar för att lösa handelshinder, påverka regelverk och lobba för bättre villkor.

Under sina år på The Absolut Company – där han efterträdde Rolf Cassergren som gick i pension – var Fredrik Borelius bland annat involverad i att ta fram handsprit för vårdens akuta behov under pandemin.

– Vi försåg i princip alla tillverkare av handsprit med etanol, vilket var en brist i hela Europa. Sedan började fler och fler höra av sig efter att vi varit med på ett nyhetsinslag. Så jag fick ansvaret att ta hand om företag som var i behov av etanol. Vi gav bort de första 200 000 litrarna. Vi ville samtidigt inte devalvera marknaden för etanol, och sålde därefter resten till självkostnadspris.

– En form av hållbar tillväxt under en mörk och dyster period globalt.

– Det var verkligen panik då. Det fattades extremt mycket. Läkare hörde av sig om att det var akut, att det behövdes ”nu” för att genomföra operationer. Det blev några brandutryckningar till sjukhuset i Kristianstad och Stockholms Universitet vars kemister blandade handsprit till Stockholms sjukvård, berättar Fredrik.

Frågor som rörde den inre marknaden, frihandel, ansvarsfull konsumtion av alkohol och alkoholens roll i samhället var annars centrala frågor i hans arbete. Han startade även upp en ny branschförening för svenska dryckesproducenter (Sveriges Producenter av Alkoholdrycker/SPAA) i vilken han under två år agerade som ordförande.

– Den kom egentligen i gång när frågan om gårdsförsäljning kom upp, en fråga som Centerpartiet kanske drivit hårdast. Många svenska dryckesproducenter vill kunna erbjuda turister sina drycker när de besöker ett bryggeri, destilleri eller vingård. Sverige är i dag det enda landet i EU där gårdsförsäljning inte är tillåtet. Vi kände att vi behövde lyfta den här och andra näringspolitiska frågor i ett nytt forum – till exempel rörande geografisk indikation, det vill säga skyddade krav på ett visst innehåll och produktionsplats, regler kring provsmakning eller hur alkoholskatten bör vara utformad. Det gick ganska fort, och numera är det ett drygt 20-tal medlemmar. Allt från välkända whiskydestillerier till prisbelönta ginproducenter och en rad öltillverkare, säger Fredrik som nästan omgående märkte av effekten i sitt påverkansarbete.

Vi har redan berättat i våra kanaler om din kollega Carsten Carlssons stora intresse för italienska viner – vad tar du med dig årets första kick-off nu i veckan?

– Då tar jag med en liten uppstickare, Åhus Akvavit. En dryck som inte säljs på så många ställen och som man kan göra jättegoda drinkar med.

Sedan tio år är Fredrik bosatt i västra Stockholm längs gröna linjen. Vid sidan om jobbet bidrar han med många timmar för Hässelby Kälvestas hockeyverksamhet, där ena sonen spelar. Från sidan om båset ser han till att skridskorna ger bra glid på isen och att alla har vad de behöver. En grundbult som verkar överallt men i det dolda.

– Jag är materialare. Det brukar vara rollen som ingen annan vill ta. Man ska släpa tröjor, vattenflaskor och slipa grillor. Det blir en del timmar framför slipmaskinen, berättar Fredrik vars hjärta även klappar stort för anrika sporten rugby.

Som tonåring anslöt Fredrik likt många andra skolkamrater från Jakobsbergs gymnasium till Mike Guidettis (pappa till AIK-spelaren John) rugbysatsning på 90-talet. Bromma Red Saints tog klivet ända till Elitserien 2002, och passionen har bestått. I dagsläget spelar han mest med veteraner från förr, bland andra gladiatorn känd som ”Pansar”. Fredrik skiner upp när han ges tillfälle att beskriva sporten.

– Det är en ädel sport. På plan kan man vara jäkligt hård, men sedan ingår alltid en tredje period där man bjuder motståndarlaget på bärs och käk. Det är kutym, även utomlands. Även när jag var över i England och spelade stod man i puben efteråt och umgicks.