För drygt ett år sedan ringde telefonen en sen fredag eftermiddag, nästan kväll. Jag satt i bilen på väg till gymmet när jag fick ett tre minuter långt samtal.

– Kan du ta över och leda byrån?

– Javisst! var det självklara svaret i samtalet.

Ja, jag tycker att det oftast är roligare att säga ja än nej, men jag hade ingen aning om vad jag sa ”javisst” till. I dag, 365 dagar senare, vet jag.

Den 3 maj 2021 klev jag på, höll mitt första måndagsmöte i rollen som vd och ett år senare är lärdomarna många fler och för det är jag väldigt tacksam.

Alla som jobbar på den här byrån och alla våra kunder har haft en positiv inverkan på mitt uppdrag och till att jobbet är det roligaste jag någonsin gjort! Skickliga kollegor är nyckeln till framgång, svårare än så är det inte. Det roliga är att vi ska bli ännu fler. Hill+Knowltons samarbetspartners och mina chefer – alla är att tacka för det år som gått.

Karin Boye skrev i sin dikt I rörelse: ”Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd.” Alla de 365 dagar som passerat har varit lärorika. Roliga? Nästan varje dag, men också på Hill+Knowlton händer det saker som man tillfälligt kan slås ned av. Samtidigt är målet hela tiden framför mig – och det är vägen dit som är mödan värd. Det är en ynnest att leda Hill+Knowlton Strategies.

Från del till helhet

Jag har varit chef i 15 år. För varje dag som går växer insikten om alla människors olika behov. Vi är olika, kommer från olika håll, tänker olika och är på olika humör olika dagar. Det är en av mina största insikter kring hur jag ska jobba med mitt ledarskap, att människor inte har samma behov. I den här rollen har jag gått från del till helhet, det tror jag också varit den svåraste resan att göra. Min ledningsfilosofi är att målet är det viktiga, vägen vi tar till Rom kan se olika ut – och berika! Det är resultatet som räknas. Och när en medarbetare behöver råd och diskussion om sin väg, då finns jag där. 

Bli lite klokare för var dag

Vi lever i en värld som är i konstant förändring och vi med den. Jag började som vd under en pågående pandemi, nu håller världen andan medan kriget i Ukraina rasar. Jag hoppas varje dag att det ska ta slut. Förra veckan höjde Riksbanken räntan för första gången på nära åtta år. Vi förhåller oss till allt detta samtidigt som Hill+Knowltons verksamhet fortgår; våra kunder står inte still och deras uppdrag är vårt. I morgon och framtiden känns spännande, Hill+Knowlton i Sverige fortsätter växa och visa omvärlden vad vi kan. Det är sant att man aldrig är bättre än sin senaste prestation och drivkraften för mig i det är att bli lite klokare för var dag. För att citera Boye igen: ”Den bästa dagen är en dag av törst.”

I år ska vi fira att vi har funnits i Sverige i 25 år – jag ser fram mot nästkommande 25!

Mina tre medskick

Jag har tagit med hela mig till kontoret: Insikten att ingen är felfri har gjort att jag skippat fasaden, jag tar med hela min person till jobbet och använder hela mitt spektra i ledarskapet. Självfallet bär jag olika hattar som mamma, chef, vän och konsult – men jag gör det alltid med hela mig.

En hjälpande hand: Jag har grabbat tag i många ”händer” det här året – tack alla! Det är få som helt och hållet kan solo-spela, tror jag. För mig har min kloka ledningsgrupp och alla medarbetare varit en stor hjälp men jag har också bollat med röster utanför min organisation, både professionellt och privat.

Medarbetarskap: Förutom det givna att man ska vara en på alla sätt bra kollega så är ”att ta eget ansvar” och att ”säga sitt hjärtas mening” uttalat hos oss. Medarbetarna på H+K har dessutom uppdraget att uppmärksamma mig på när jag inte levererar som jag lovat. Mina kollegor är avgörande i att vår verksamhet och att vår affär växer.