Som nyexaminerad från Uppsala universitet och med vad som kändes som en blindkarta över Stockholms kommunikationsbransch som bristande vägledning, så kändes det trots allt direkt rätt när jag kom i kontakt med Åsa Mogerud.

Internationellt erkända Hill+Knowlton hade precis lanserat ett ambitiöst praktikprogram i Norden. En stimulerande väg in i branschen, en möjlighet att få känna på och orientera sig fram genom disciplinerna. En drömlösning som skulle innebära resande och kontinuerlig kontakt med våra kontor runt om i Europa.

En höst kan gå fort. Om du får förtroende att ta plats och utvecklas. Om du omger dig av bra och intressanta kollegor. Om förutsättningarna är rätt, helt enkelt.

Allt detta hittade jag på Hill+Knowlton.

Med Åsa Mogerud, Jessica Bissmark och Carsten Carlsson som vägvisare – samt Yosef Newton som bundsförvant – så har jag fått alla mina högt ställda förväntningar infriade. Och lite därtill.

Redan från dag 1 så fick H+K att känna mig som en del i gänget. Skrivande, research, kundkontakt, pitcharbete, evenemangs- och strategisk kommunikationsplanering har präglat många arbetsdagar sedan dess.

Under hösten jag har också varit och arbetat på H+K:s kontor i Helsingfors och Oslo. I Finland fick jag ett varmt bemötande av, bland många andra, Tarja Jussila, Martina Andersin, Michael Jääskeläinen och Anniina Linnoinen. Vid sidan av valanalyser och att identifiera möjligheter för utökat samarbete mellan kontoren i Norden, så blev det besök på några av stadens alla offentliga bastuföreningar.

Kort därpå var det dags igen. Denna gång var det Ole Emil Johnsen som hade planerat in en fullspäckad vecka för besöket på H+K i Norge. Spännande dagar och bättre förståelse för deras kreativa erbjudande, visst. Men att jag inte hade fått någon som helst förvarning på att fussball stod på agendan – ja, det skulle märkas. Och kännas.

0–4 till Norge och tillbakaresa med svansen mellan benen genom säkerhetskontrollerna på Gardermoen.

Chans till revansch kommer. Kanske inte idag eller imorgon, men någon gång framöver.

På återseende.

/Joel Åberg