Det börjar åter igen bli dags att rikta blickarna mot Almedalen och Gotland. För Hill+Knowltons vice vd Jessica Bissmark blir det runt tionde gången på plats, och efter ett par års frånvaro på grund av pandemin är det ett uppskattat och viktigt evenemang som återvänder menar hon.

– Almedalen är unik arena, en demokratisk sådan. Det är helt fantastiskt att man kan åka någonstans och träffa på en massa människor som har viktiga funktioner i det svenska samhället. Att de är så pass tillgängliga och att alla tar sig tid att prata med varandra, säger Jessica Bissmark.

Det är lätt att skapa sig uppfattningen att dagarna på Gotland mest består av roséskålar, DJ-bonanza och ryggdunkar. Visserligen ingredienser som, i alla fall innan pandemin, ingått i cocktailen, men fokus ligger på samtalet, mötet och diskussionerna som uppstår i en helt unik kontext menar Jessica. Inte på någon annan plats inom Sveriges gränser är kontaktnätet tätare spunnet under året.

– Samtalen är det absolut viktigaste med Almedalen. Fler och fler har åkt till Almedalen varje år, vilket gör det till en ännu mer betydelsefull arena. Man märker nu när det inte har varit Almedalen på några år att det inte finns något liknande forum där du kan nätverka och träffa människor på det sättet.

– Jag skulle säga att det tidigare nästan bara var samhälls- och politiknördar som jag på plats, men de sista åren innan pandemin var många fler aktörer och personer där, även om alla kanske inte hade samma intresse för samhällsfrågor. Att fler engagerar sig i samhällsdebatten ser jag bara som positivt.

Ett valår är så klart förväntningarna på Almedalen ännu högre, och även så insatserna. Att göra rätt, kunna orientera sig i valtider – oavsett utgång söndagen den 11 september – ger viktiga förutsättningar att bygga vidare på. Hill+Knowlton Sverige satsar på Public Affairs-erbjudandet under året, och finns på plats med ett flertal personer för att svara och vara till hjälp för företag, förbund och organisationer som vill utforska möjligheterna.

– Jag ser fram emot många möten, men även att kunna hämta in spaningar om hur samhällsklimatet kommer att bli framåt i dessa oroliga tider som vi lever i. En kris eller ett krig påverkar även hur du kan kommunicera. Vissa saker som var rätt för två månader eller för två år sen, är inte rätt i dag. Och det kan ändras rätt snabbt. Den globala kontexten måste förstås, och det är en av våra styrkor inom Hill+Knowlton eftersom vi får så många influenser och insikter från våra Public Affairs kollegor globalt. Du måste också förstå hur du ska applicera nya kunskaper på din kunds verklighet, och samtidigt ställa dig utanför politiken. Att kunna ge oberoende råd, inte vara för präglad av sin politiska bakgrund, är viktigt – samtidigt som du förstår hur politiken fungerar, vilka personer som är relevanta att prata med för kunden.

– Det är så viktigt inom Public Affairs att man pratar med varandra. Ett mejl där du förklarar din ståndpunkt kommer inte upp i nivå med ett samtal där man stöter och blöter argument, kommer fram till ståndpunkter genom att diskutera dem. Det blir inte samma sak digitalt heller, säger Jessica och slår ett vurmande slag för de spontana mötena.

Almedalens utformning, att man som deltagare inte behöver boka någonting i förväg, är en styrka som just ramar in det spontana mötet menar Jessica och kommer in på ett starkt minne.

– Mötet öga mot öga är så viktigt. Ett Almedalen-år pratade jag med en aktör inom en samhällsorganisation. Hon var så himla lycklig för att hon på gatan utanför precis sprungit på den enskilt viktigaste beslutsfattaren för hennes organisation, ”de tio viktigaste minuterna i mitt professionella liv under det här året” sa hon, berättar Jessica.

Eventet har stött på viss kritik för att mitt under brinnande krig i Ukraina samla så pass många personer med viktiga samhällsfunktioner på samma plats, en ö där Sveriges krigsberedskap ökat markant i omfång senaste månaderna. Man uppfattar det som obehagligt. Jessica menar att det är extra viktigt att vara på plats i år.

– Om vi är hotade av Putin så är det ännu viktigare att vi står upp för det demokratiska samtalet och arenorna, och visar att vi inte kan bli tystade av honom eller det som pågår i världen. Jag har full förståelse om man tycker att det är obehagligt att åka dit, men samtidigt är det just därför viktigare att vara där än någonsin tidigare.

Vad ser du fram emot mest personligen med dagarna på Gotland?

– Jag hoppas stöta på massa intressanta personer som är engagerade i samhällsfrågor, som det brukar vara, säger Jessica som gärna bokar in en lunch eller fika för att berätta mer om Hill+Knowltons PA-erbjudade. Du når henne på jessica.bissmark@hkstrategies.com.

Haffa oss annars i vimlet, avslutar hon i sann Almedalen-anda!